• E-mail: aquarex [kukac] aquarex.hu | Telefon: 00 36 28 520 560

  • Telephely és székhely: 2100 Gödöllő Horgásztó u. 14. | Nyitvatartás: hétfő-péntek 08-16 óra

A MixRite vízárammal hajtott tápoldatozó berendezés, mely minimális nyomásveszteséget okoz a rendszerben. A belső vízmotor hajtja az adagoló egységet, így nem igényel külső erőforrást. Arányos mennyiségű folyékony vegyszert pumpál közvetlenül a motoron áthaladó vízhez.

A vízmotor működése:
A szivattyú és az adagoló egység dugattyúba van beépítve, mely a vízmotorhoz kapcsolódik A dugattyú a
hengeren belül mozog, melyben a víz áramát szelepek vezérlik.
A dugattyú hengeren belül mozgása okozza a víz átáramlását és az igényelt vegyszer felszívását az
átlátszó műanyagcsövön keresztül a törzsoldat tartályból. A felszívott folyadék mennyiségét
szabályozhatjuk a berendezés alsó részén levő csavarható egység mozgatásával a 2502, 2504, 2510,
12502, 12504 és a 12510 jelű modellekben.

 

Egy cső keresztmetszetét szűkítve, az áramló anyag felgyorsul és képes az itt becsatlakozó csövön keresztül folyadékot felszívni. A felszívott anyag mennyisége, az adott Venturi-cső kapacitásának határán belül, az átfolyó víz mennyiségével szabályozható.
Előnye, hogy nincs mozgó, kopó alkatrésze. Nincs szükség külső energiaforrásra, ha a vízforrás nyomását egyébként is csökkenteni kellene a kijuttató elemek üzemi értékére. Pl. a fővezeték nyomása 6 bar, ezt kell csökkenteni a csepegtető csövek maximum 4 bar üzemi nyomására. Általánosan használt automatizált tápoldatozó berendezésekben, mivel jól tűri a szakaszos, impulzus üzemmódot. Fojtása nem okoz szerkezeti károsodást.
Hátránya a magas nyomásveszteség, mely elérheti a 40 %-ot is. Ilyen mértékű csökkenés szórófejek használata esetén kérdésessé teheti beépítését. Változó nyomásviszonyok esetén az adagolás pontos beállítása nehéz. Ügyelni kell a megfelelő bemenő, és kimenő nyomás értékére is. Ha a kettő között kicsi a különbség, úgy a berendezés nem működik. Ha a két nyomásérték között nagy a különbség, akkor a kavitáció miatt nem tudjuk a berendezést megfelelően használni.
Egyes típusokon mechanikus érzékelőt találunk, mely jelzi a megfelelő szívóerőt az oldatvezetékben, ez segítséget nyújt az üzemi tartomány beállításához. Teljesítménye 5-1950 l/h közötti.
Csatlakozási méretek 3/4″-tól 2″-ig lehetségesek, a hálós- vagy a lamellás szűrő előtt építsük be a hálózatba. A szívócső végére mindig szereljünk szűrőkosarat és rendszeresen tisztítsuk azt. A szűrőkosár kialakítása olyan legyen, hogy a tárolóedény aljától számítva néhány centiméterre legyen a hatásos felülete. Ezzel elkerüljük az üledék felszívását, ami dugulást okozhat. Automatizálása folyadékmérők és hidraulikus szelepek beépítésével megoldható.
A Venturi-cső felhasználható a víz oldott oxigéntartalmának növelésére is, ekkor a szívócsövet a szabad levegőre kell csatlakoztatni. A nagy sebességgel örvénylő folyadékban az oxigén megkötődik és az adagoló elemeken át kijutva elősegíti a gyökerek légzését.