• E-mail: aquarex [kukac] aquarex.hu | Telefon: 00 36 28 520 560

  • Telephely és székhely: 2100 Gödöllő Horgásztó u. 14. | Nyitvatartás: hétfő-péntek 08-16 óra

Aquarex
TALAJNEDVESSÉG ÉRZÉKELŐ

A rádióhullámok terjedési sebességén alapuló mérési módszer (TDT) már régóta ismert, de elfogadható árú berendezés csak az utóbbi években került kereskedelmi forgalomba. Az érzékelőt a gyökerezési mélységben kell telepíteni, így pontosan ott és azt mér, amire a növénynek szüksége van – a víztartalmat, melyet térfogatszázalékos értékben mutat.
A berendezés lehetővé teszi az igen pontos vízadagolást, megelőzve a többletvíz elszivárgását.
Ehhez újfajta programozás is szükséges (soak irrigation), ugyanis az eddigi öntözési időt több részre kell osztani és kb. félórás várakozást kell az ismételt öntözések közé beiktani. Ennyi idő szükséges, hogy a gyökerezési mélységbe szivárogjon a víz. A berendezés az ekkor mért nedvesség alapján tíltja, vagy engedélyezi a következő öntözést. Az új fejlesztésű vezérlők képesek arra, hogy az öntözési ciklusok számát maguk határozzák meg és az öntözés addig folyik, míg az talaj nedvességtartalma eléri a megadott értéket. Nagyobb kétvezetékes vezérlők akár 16 talajnedvesség érzékelőt is képesek kezelni. Lehetőség van arra, hogy az azonos termőhelyi kitettségű zónákat valamely jellemző helyen telepített érzékelőhöz csoportosítsunk (hydro zone). A programozás során be kell állítani a kívánt nedvességtartalmat, az öntözési ciklusok hosszát, az ismétlések közötti időtartamot. A vezérlő a kapott adatok alapján optimalizálja az indítandó zónákat, így az aktuális működés kiszámíthatatlan a programozó részéről.
A talajnedvesség érzékelő nagy előnye, hogy a talajba telepíthető, így teljesen vandálbiztos, további gondozást nem igényel. Akár két, akár sokvezetékes rendszert használunk az érzékelő a vezetékek mentén telepíthető, így a terület bármely pontját vehetjük referenciaként, ami jelentős előny a többi érzékelőhöz képest.