• E-mail: aquarex [kukac] aquarex.hu | Telefon: 00 36 28 520 560

  • Telephely és székhely: 2100 Gödöllő Horgásztó u. 14. | Nyitvatartás: hétfő-péntek 08-16 óra

Aquarex
FITTINGEK - SZŰRŐK

A szűrők feladata a vízben mindig jelenlevő úszó, lebegő fizikai szennyeződések összegyűjtése.A miniszórófejek és mikrojetek esetében a kijuttató elemek átmérője kicsi, így az eltömődés megakadályozására finom szűrésre van szükség. A javasolt finomság 100 l/h teljesítményű szórófejekhez 80 mesh, e fölötti teljesítményhez 50 mesh értékű szűrő.
A víz szűrése már a vízkivételi műnél kezdődik. Itt a szivattyúk védelmére különböző méretű szűrőket helyeznek el. A szűrés szükségességének elbírálásához ismerni kell az alkalmazott fúvókák átmérőjét. A szűrő finomságát úgy kell megválasztani, hogy a szűrő által átbocsátott fizikai részecskék átmérője ne legyen nagyobb mint a fúvóka átmérőjének harmada. Szervesanyag (moszatok, algák) esetén a szűrő által átbocsátott részek nagysága ne legyen nagyobb mint a fúvóka átmérőjének ötöde. A finomabb szűrés azért indokolt, mert a szennyeződések egymáshoz tapadhatnak, boltozódhatnak, vagy a szervesanyagok fonalszerűen jutnak át a nyílásokon, így méretük meghaladhatja a fúvókák átmérőjét.
A szűrőket a gyártó által megadott érték fölötti (0,2-0,5 bar) nyomásveszteség esetén mindenképpen tisztítsuk ki. Az automatikus tisztítás lehet nyomásveszteségre alapozott, ennek során a be- és kilépő oldalon mért nyomáskülönbség alapján indul a tisztítás. A tisztítás indulhat tapasztalati úton megállapított időtartam eltelte után is. Vízmennyiségmérők felszerelésével tapasztalatilag megállapított mennyiség átfolyása után kerül sor a tisztításra.
A művelet elvégzése során ügyeljünk, hogy ne kerüljön idegen anyag a csőrendszerbe. A szűrők elhelyezése közvetlenül a szivattyú után szükséges. Amennyiben a víz erősen szennyezett, úgy ennek mértékében csökkentsük a gyártó által megadott teljesítményt. A centrifugális homokleválasztó kivételével a szűrők kapacitását legalább 20 %-al méretezzük a tervezett vízáramon felül. Többféle típusú szűrő használata esetén a szivattyú után alkalmazzuk a következő sorrendet: centrifugális homokleválasztó, kőzetszűrő, hálós vagy lamellás szűrő.

Acélhálós szűrő